Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 θεωρώντας μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε σήμερα η Σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ads

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Ελλάδα απείχε για πρώτη φορά από τη σημερινή ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην Ανατολική Γειτονία (κυρίως Ουκρανία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ATM της Ευρώπης

Ads

Ειδικότερα, παρά τη γενική αύξηση σε σχέση με πέρυσι των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα προσέβλεπε σε μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό από αυτήν που τελικά συμφωνήθηκε για τις χώρες της πρώτης γραμμής.

Η αποχή των τριών χωρών δεν επηρέασε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με ειδική πλειοψηφία, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Δεκεμβρίου.