Η Βουλγαρία, άσκησε «βέτο» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με την ένταξη της τελευταίας στην Ε.Ε. .

Ads

Ως αποτέλεσμα, το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συμβούλιο δηλαδή των 27 υπουργών των κρατών-μελών, που ορίζεται ανάλογα με το θέμα προς συζήτηση, δεν κατάφερε να διαμορφώσει το απαραίτητο πλαίσιο διαλόγου ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι κύριοι λόγοι που η Βουλγαρία άσκησε βέτο, σχετίζονται με την άρνηση της χώρας να αποδεχθεί τον όρο «μακεδονική γλώσσα» που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1977, καθώς υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη γλώσσα, αποτελεί βουλγαρική διάλεκτο.

Επίσης, η Βουλγαρία διαφωνεί με την αναγνώριση του Goce Delchev, εθνικού ήρωα της χώρας, ως «Βόρειου Μακεδόνα» (η Βόρεια Μακεδονία, αντίθετα, υποστηρίζει την «βορειομακεδονική του ταυτότητα» , ενώ παράλληλα ζητά εγγυήσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα έχει εδαφικές βλέψεις απέναντι της, ούτε και θα θέσει ζήτημα εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός της.

Ads

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως, για το 2019, η Βουλγαρία ήταν ο τρίτος κατά σειρά κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ παράλληλα, η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς για τα προϊόντα της Βουλγαρίας, όπως αναφέρει το Politico.

Επίσης, η συγκεκριμένη στάση της Βουλγαρίας, ενδέχεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της θέσης του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, καθότι τον τελευταίο χρόνο, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του κορυφώθηκε, με πολλές πορείες χιλιάδων ανθρώπων να του ζητούν να παραιτηθεί, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει και πάλι το Politico, «ακόμη δεν είναι αργά για να υπάρξει ανατροπή των δεδομένων», λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως οι διαπραγματεύσεις, επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη.