Έως και 80% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται πως έχει νοσήσει με κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Ads

Ειδικότερα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα καλύπτουν γύρω στο 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός φαίνεται πως μπορεί να φτάνει έως και τα 350 εκατομμύρια κρούσματα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 77% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Εκτιμάται ότι το 60-80% του πληθυσμού της ΕΕ έχει περάσει Covid-19 μέχρι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η εκτίμηση για τον πραγματικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού έρχεται την ώρα που οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για τη φάση «συνύπαρξης» με τον ιό, μετά την περίοδο επείγουσας κατάστασης.

Ads

Στη νέα φάση, η καταγραφή όλων των κρουσμάτων δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη και οι έλεγχοι θα γίνουν πιο στοχευμένοι, ανέφερε η κυρία Κυριακίδου.