Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι για τέταρτη φορά υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας και σύμφωνα τις δημοσκοπήσεις η δημοφιλία της παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ads

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το ZDF, σχεδόν 2 στους 3 Γερμανούς (64%) εγκρίνουν την απόφασή της να είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές του 2017.

Από τους ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) την υποψηφιότητα της Μέρκελ στηρίζει το 89%.

Πιθανότεροι αντίπαλοι της Μέρκελ για την καγκελαρία ενδέχεται να είναι ο νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Το SPD θα ανακοινώσει τον υποψηφιό του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ads

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ZDF, την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το 51% των Γερμανών προτιμά τον Σουλτς από τον Γκάμπριελ (29%). Ωστόσο, αν είχαν να επιλέξουν μεταξύ της Μέρκελ και του Σουλτς, το 47% θα ψήφιζε την καγκελάριο και το 39% τον Σουλτς. Σε μια μονομαχία μεταξύ Μέρκελ και Γκάμπριελ, η πρώτη θα λάμβανε ποσοστό 63% έναντι μόλις 25% του νυν αντικαγκελάριου.