Δύο νεαρές κοπέλες, μόλις 17 και 19 χρονών, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας, με την κατηγορία ότι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επίθεση στην περιοχή και ανήκαν σε πυρήνα τζιχαντιστών. 

Ads

Η έρευνα σε βάρος τους ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο κοπέλες βρίσκονταν σε επαφή με τον Ρασίντ Κασίμ, γνωστό προπαγανδιστή του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο Κασίμ φέρεται να κρύβεται κάπου μεταξύ Ιράκ και Συρίας και από εκεί απευθύνει συχνά εκκλήσεις στους οπαδούς του να πλήξουν διάφορους στόχους στις χώρες τους.

«Παραδέχτηκαν ότι προσανατολίζονταν να διαπράξουν μια βίαιη ενέργεια, επηρεασμένες από τον Ρασίντ Κασίμ, αλλά κατόπιν εγκατέλειψαν την ιδέα» ανέφερε για τις δυο κοπέλες αστυνομική πηγή. 

Ads

Στο σπίτι τους στη Νίκαια, όπου έγινε έρευνα, δεν βρέθηκαν όπλα. Η 17χρονη κοπέλα δεν ήταν γνωστή στις αρχές ενώ η 19χρονη είχε εμπλακεί σε έρευνα για τζιχαντιστικό πυρήνα πριν δυο χρόνια. 

Την εποχή εκείνη ήταν 17 ετών και σχεδίαζε να φύγει από τη χώρα για να πολεμήσει στη Συρία ή το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Ο Κασίμ φέρεται ότι καθοδήγησε και τις τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Συνδέθηκαν με το αυτοκίνητο που βρέθηκε γεμάτο με φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Νίκαια, στις 14 Ιουλίου, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Μπουλέλ, είχε εξαπολύσει επίθεση με φορτηγό εναντίον πλήθους που γιόρταζε την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης. Σκότωσε 86 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 434.