Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά, με διαφορά δεκαπέντε λεπτών, γύρω στις 08.00 το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ. Λίγο αργότερα vέα διπλή έκρηξη σημειώθηκε στους σταθμούς του μετρό Μααλμπέκ και Σουμάν κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι νεκροί από το διπλό χτύπημα, σε αεροδρόμιο και μετρό, είναι τουλάχιστον 26 και 136 οι τραυματίες. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Ads

Το αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ έχει εκκενωθεί, ενώ έχει σταματήσει και η σιδηροδρομική σύνδεση. Αυτήν τη στιγμή η περίμετρος του αεροδρομίου είναι αποκλεισμένη και δεν υπάρχει πρόσβαση. Οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί και οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να μην προσπαθήσουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βελγικές αρχές αναζητούν έναν ακόμη συνεργάτη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ που συνελήφθη πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες για το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη 2015. 

Δείτε LIVE εικόνα από τις Βρυξέλλες: 

Η στιγμή των εκρήξεων

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δευτερόλεπτα πριν τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον η μία έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Στο αεροδρόμιο φέρεται επίσης να βρέθηκαν τρεις ζώνες με εκρηκτικά. 

Ads

Ακολούθησαν στιγμές πανικού με τους επιβάτες να τρέχουν πανικόβλητοι. Το ίδιο και οι περαστικοί, έξω από το αεροδρόμιο. Εντός της αίθουσας που σημειώθηκαν οι εκρήξεις επικράτησε χάος καθώς κατέρρευσε μέρος της οροφής. 

image

image

image

Στο νούμερο «4» το επίπεδο του συναγερμού στη χώρα 

Το επίπεδο συναγερμού σε όλη τη χώρα αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα (4). Σε μία πρώτη δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό». «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα θύματα» έγραψε στο Twitter.

#Brussels Tweets