Ανήκε στους πολιτικούς που διαμόρφωσαν την ιστορία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη γερμανική επανένωση. Ο «αιώνιος υπουργός Εξωτερικών» τιμήθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο παλαιό κοινοβούλιο της Γερμανίας στη Βόννη.

Ads

Με έναν λόγο του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ άνοιξε η επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος απεβίωσε στις 31 Μαρτίου, σε ηλικία 89 ετών στη Βόννη.

Ο  πρόεδρος  Γκάουκ εξήρε τη συμβολή του Γκένσερ στην κοινή πρόοδο της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας αλλά και συνολικά της Ευρώπης.

Ο Γκένσερ διέθετε ένα «ασυνήθιστο πολιτικό χάρισμα» τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος, ενώ «κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία του πνοή» δεν έπαψε να φροντίζει, ώστε να μην απειληθούν όσα επιτεύχθηκαν για την ευημερία και την ειρήνη στην Ευρώπη.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Πέθανε ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ

Ο Γκάουκ επανέφερε στη μνήμη τον Γκένσερ στο μπαλκόνι της γερμανικής πρεσβείας στην Πράγα το καλοκαίρι του 1989, να ενημερώνει τους πρόσφυγες από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία ότι επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική Γερμανία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ τόνισε από την πλευρά του ότι ο Γκένσερ υπήρξε ένας «αληθινά ηρωικός πολιτικός» και ένας «τιτάνας της ευρωπαϊκής διπλωματίας».

Ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ αναφέρθηκε στοn ρόλο του Γκένσερ στην ευρωπαϊκή πολιτική: «Καθισμένος στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του σε αναπηρικό καροτσάκι, εκφωνούσε ένθερμους λόγους για την Ευρώπη όπως την οραματιζόταν, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του για μία νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία. Και δεν έπαυε να τονίζει, ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επιτευχθεί μία κατάσταση, στην οποία κανείς δεν θα παρευρίσκεται ως ηττημένος».