Τριάντα τέσσερις πρόσφυγες από την Αφρική, η βάρκα των οποίων έπιασε φωτιά, περισυλλέχθηκαν χθες Κυριακή, στα ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας.

Ads

Στο βίντεο που κατέγραψε πορτογαλικό στρατιωτικό αεροσκάφος και δόθηκε στη Frontex, διακρίνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, να πηδούν στη θάλασσα όταν η λέμβος τους τυλίγεται στις φλόγες.

Έπιασε φωτιά στη βάρκα «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι επιβαίνοντες» επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου της πολεμικής αεροπορίας της Πορτογαλίας, το αεροπλάνο της οποίας περιπολούσε τη θαλάσσια περιοχή.

Το προσωπικό του αεροσκάφους έριξε στη θάλασσα σωστική λέμβο. Οι μετανάστες, οι περισυλλέχθηκαν από το Salvamento maritimo, τον ισπανικό οργανισμό που αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

Ads

Το Salvamento maritimo διευκρίνισε από την πλευρά του ότι το πλεούμενο εντοπίστηκε αρχικά σε απόσταση 16 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της νήσου Αλμποράν, μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου.

«Αυτή η επιχείρηση διάσωσης ήταν μία από τις πλέον περίπλοκες που διεξήγαγε ποτέ το κέντρο» της Αλμερία, στις νότιες ακτές της Ισπανίας, υπογράμμισε σε δελτίο τύπου ο Τομάς Γκαρθία, συντονιστής του κέντρου επιχειρήσεων που βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ από το Αλμποράν.

Οι διασωθέντες, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει γνωστοποιηθεί, αποβιβάστηκαν χθες το βράδυ στο λιμάνι του Μοτρίλ στην Ανδαλουσία.