Η απροθυμία της Γερμανίας να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα συμβάλλει στην ένταση στο θέμα του εμπορίου και ενισχύει τους κινδύνους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ads

Αυτό δήλωσε ο Μορίς Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Σε χώρες με πλεόνασμα (στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), όπως η Γερμανία, βλέπουμε, στην καλύτερη περίπτωση, διστακτικά μέτρα για την αντιστάθμιση του πλεονάσματος», ανέφερε ο Όμπστφελντ, σε άρθρο του που φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό προτρέπουν τη Γερμανία να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση αυξάνοντας τους μισθούς και τις επενδύσεις προκειμένου να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες, όπως τις χαρακτηρίζουν. Μετά την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την εξαγωγική ισχύ της Γερμανίας.

Ο Όμπστφελντ δήλωσε ότι χώρες, όπως οι ΗΠΑ, με ελλειμματικό ισοζύγιο, θα πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα στο προϋπολογισμό, να παροτρύνουν τα νοικοκυριά να εξοικονομούν περισσότερα και σταδιακά να εξομαλύνουν τη νομισματική τους πολιτική.

Ads

Οι χώρες, όπου το ισοζύγιο είναι πλεονασματικό, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, για παράδειγμα επενδύοντας σε υποδομές ή στην ψηφιοποίηση, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερα στην εγχώρια αγορά παρά να στρέφουν το μέλλον τους στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ