Για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ισπανία και την Πορτογαλία, για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, έκανε λόγο ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Ads

Στην ανάγκη για επιπλέον μέτρα έκανε λόγο και ο αναπληρωτής του Πολ Τόμσεν, Φίλιπ Γκέρσον. Όπως είπε ο Γκέρσον, το ΔΝΤ προβλέπει πως το έλλειμμα για το 2016 στην Ισπανία θα ανέλθει περίπου στο 4% του ΑΕΠ αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ η Μαδρίτη έχει δεσμευτεί για μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3% για φέτος.

Μιλώντας για την Πορτογαλία ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα έχει «χαλαρώσει» και προειδοποίησε πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση. «Η Πορτογαλία είναι σε δύσκολη κατάσταση, να και σε καλύτερη θέση από ότι ήταν πριν από την κρίση», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ.