Σημαντικό προβάδισμα, το οποίο ωστόσο δεν του εξασφαλίζει κυβερνητική πλειοψηφία, φέρεται να διατηρεί το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανία, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση για την εφημερίδα El Mundo εν όψει της πρώτης τηλεμαχίας των βασικών υποψηφίων. Σε δεύτερη πολιτική δύναμη αναδεικνύονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, τρίτη οι Σοσιαλιστές και τέταρτη οι Podemos.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Sigma Dos, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.500 πολιτών, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 27,1% στην πρόθεση ψήφου, με τους Ciudadanos να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 23%. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 20,2% και ακολουθούν οι Podemos με 16,2%.

Σημειώνεται πως ο Μαριάνο Ραχόι, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο debate και προτίμησε να δώσει μια τηλεοπτική συνέντευξη. Αντίθετα στην τηλεμαχία θα συμμετάσχουν ο Πέδρο Σάντσεθ από τους Σοσιαλιστές, ο Αλμπέρτ Ριβέιρα από τους Ciudadanos και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας από τους Podemos. Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου αρχίζει την Παρασκευή.

Βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το Λαϊκό Κόμμα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία και θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, με τους Cuidadanos να αποτελούν τον προφανή υποψήφιο.

Ads