Για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το οποίο οι πολίτες της Καταλονίας θα επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι ενωμένοι με την Ισπανία, δεσμεύτηκε ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ινγκλέσιας, σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του κόμματος του τον Δεκέμβριο. ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι Podemos δεν επιθυμούν την απόσχιση.

Ads

«Η πλειοψηφία των Καταλανών θέλει να ψηφίσει και να αποφασίσει» τόνισε, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας καταδικάζοντας και τις λιγοστές εκδηλώσεις μίσους κατά της Καταλονίας που εκφράστηκαν από ακροδεξιές ομάδες στη Μαδρίτη. «Θέλουμε να εργαστούμε μαζί για την αδελφότητα» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας κέρδισαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στις τοπικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ειδικότερα ο μεγαλύτερος συνασπισμός που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας «Junts pel Si» (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες από τις συνολικά 135 έδρες του κοινοβουλίου της Καταλονίας. Επίσης το αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συγκέντρωσαν το 47,33% των ψήφων.

Ads

Τα δύο κόμματα είχαν δηλώσει προεκλογικά, πως αν κέρδιζαν την πλειοψηφία θα μπορούσαν να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες. Το σχέδιό τους προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει χαρακτηρίσει «ανοησίες» το σχέδιο ανεξαρτησίας, επισημαίνοντας πως θα μπλοκάρει τις όποιες προσπάθειες με προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Όπως σημειώνει η Μαδρίτη το Σύνταγμα δεν επιτρέπει απόσχιση οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συζητηθούν, αλλά όσο είμαι πρόεδρος της κυβέρνησης δεν θα συζητήσω την ενότητα της Ισπανίας, την εθνική κυριαρχία ή την ελευθερία όλων των Ισπανών» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ισπανός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο του αποτελέσματος των εκλογών στην Ισπανία.