Υπέρ του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κατά της άμεσης διεξαγωγής του, τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στην ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγο. Ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι αν κερδίσουν οι Συντηρητικοί στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους για την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και κατόπιν, μέχρι το τέλος του 2017, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ένα απλό ερώτημα για τους Βρετανούς: εντός ή εκτός της ΕΕ.

Ads

Τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ αλλά χρειάζεται μία νέα σχέση, ο Κάμερον υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το “μία από τα ίδια” στην εξέλιξή της». Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές η «ανεπιθύμητη απομάκρυνση» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.
 
«Το δημοψήφισμα τότε θα είναι “μένουμε ή φεύγουμε”» είπε, αλλά επανέλαβε πως στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο θα ήταν «κενό ερώτημα». «Δεν θέλω απομόνωση, αλλά καλύτερη συμφωνία» επισήμανε. 
 
Στην ομιλία του, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε επανειλημμένα στην όλο και εντεινόμενη απομάκρυνση των πολιτών από την πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του αισθήματος ότι απουσιάζει η δημοκρατική νομιμοποίηση από τους κοινοτικούς θεσμούς και παραγνωρίζεται η σημασία της δράσης των εθνικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση ακόμη και των ίδιων των κοινοτικών προβλημάτων.
 
Παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ευελιξία ώστε να αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μέλους, διατήρηση των της κυριαρχίας των εθνικών κυβέρνησεων, δημοκρατική νομιμοποίηση που περνά μόνο από τα εθνικά κοινοβούλια και «δίκαιη εφαρμογή» όσων αποφασίζονται για την Ευρωζώνη τόσο για τους εντός όσο και τους εκτός.

 

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον, εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και «επιδίωξη είναι πια η ευημερία». «Δεν είμαι Βρετανός απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την ΕΕ» τόνισε.
 
«Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό» επισήμανε ο Κάμερον, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». «Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την ενιαία αγορά κι όχι το ενιαίο νόμισμα» τόνισε, λέγοντας σε άλλο σημείο πως «οι χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να εναρμονίζουμε τα πάντα».

Η Βρετανία, υπογράμμισε ο Κάμερον, παραμένει «ανεξάρτητή και ανοικτή», επισημαίνοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική και πρόσφορη την επαναδιαπράγματευση της σχέσης με τις Βρυξέλλες, με επίγνωση της πρόκλησης που παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα.
 
Έπειτα, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, «ο λαός της Βρετανίας θα έχει το λόγο», καθώς μόνο τότε θα μπορεί να κρίνει ουσιαστικά το εάν η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, έξοδος από την ΕΕ «θα είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή», λέγοντας πως προτιμά η Ευρώπη να πετύχει και η Βρετανία να μείνει εντός.

Ads

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη γαλλική και γερμανική κυβέρνηση στις προθέσεις του Κάμερον για δημοψήφισμα ήταν σε αρκετά έντονο ύφος. «Η Ευρώπη δεν είναι α λα κάρτ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά του το Βερολίνο διαμηνύει πως «στην ΕΕ δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» λέει και το Βερολίνο.
 
«Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιους. «Ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι» τόνισε. «Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε δε ενδεικτικά ότι σε συνάντησή του Βρετανούς επιχειρηματίες, τους είχε πει πως «εάν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί» (ως απάντηση σε προηγούμενη αναφορά του βρετανικού ΥΠΕΞ για «κόκκινο χαλί» σε εταιρείες που ήθελαν να γλιτώσουν την υψηλή φορολόγηση στη Γαλλία).
 
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε δήλωσε «στην Ευρώπη δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι». Τόνισε επίσης πως «επιθυμία» του Βερολίνου είναι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. «Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι περισσότερο ενοποίηση και όχι λιγότερη».
 
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως η Βρετανία «συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης». Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρενκίλντε-Χάνσεν, εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία «να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης» ανάμεσα σε Λονδίνο-Βρυξέλλες.
 
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης. «Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί» έγραψε.