Αδιαφορία καταλογίζει στις Βρυξέλλες όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς η Διεθνής Διαφάνεια. Μάλιστα, η οργάνωση σε έκθεσή της αναφέρει ότι τα ευρωπαϊκά λόμπι πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των «επιχειρήσεων» τους με μυστικότητα.

Ads

Σύμφωνα με την οργάνωση, η χαλαρή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία στις Βρυξέλλες για τους εκπροσώπους των λόμπι και κυρίως εκείνων με τους οποίους αυτά σχετίζονται.

Ακόμη, η έκθεση θέτει τον προβληματισμό γύρω από τον βαθμό συνεργασίας θεσμικών οργάνων όπως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η άρνηση συνεργασίας προσφέρει περαιτέρω όπλα στους ευρωσκεπτικιστές. 

«Για μεγάλο μέρος του νέου ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της σαρωτικής μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα, δεν υπάρχουν αρχειοθετημένες καταγραφές και ουδείς από το κοινό γνωρίζει τι έχει ειπωθεί σε αυτές τις συναντήσεις. Σημαντικά νομικά πλαίσια συμφωνήθηκαν σε μυστικές συναντήσεις, όπου δεν υπάρχει δημόσια καταγραφή του τι συνέβη», αναφέρεται στην 240 σελίδων έκθεση ενώ συνίσταται η δημιουργία ενός υποχρεωτικού μητρώου για τους περισσότερους από 15.000 λομπίστες στις Βρυξέλλες, όπου να καταγράφονται οι τρόποι επηρεασμού των νόμων και των ανεξάρτητων ελέγχων για την πρόληψη των συγκρουόμενων συμφερόντων.

Ads

Οι συστάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας ήρθαν μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επιτρόπου Υγείας Τζον Νταλί ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του όταν συνεργάτης του κατηγορήθηκε ότι ζήτησε 60 εκατομμύρια ευρώ από την Swedish Match σε αντάλλαγμα για να επηρεάσει ο επίτροπος το κοινοτικό νομικό πλαίσιο για τον καπνό.

Τον περασμένο μήνα, ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Έρνστ Στράσερ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση αφού προηγουμένως δημοσιογράφοι τον κατέγραψαν την ώρα που τους ζητούσε 100.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσει μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα είχε δεσμευτική ισχύ για την ΕΕ.