Οι ηγέτες της Ευρώπης που κλείνουν τα σύνορα των κρατών τους για τους πρόσφυγες και μετανάστες είτε είναι πολύ δειλοί και ψηφοθηρικά ιδιοτελείς για να αντισταθούν στην ξενοφοβία και το ρατσισμό ή είναι «αδιάβαστοι». Γιατί οι εκθέσεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του βρετανικού Γραφείου προϋπολογισμού (Office for Budget Responsibility – OBR) δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι μετανάστες ενισχύουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ads

 
Οι προβλέψεις του OBR, που δημοσιεύτηκαν στις 16 Μαρτίου, δείχνουν ότι η μετανάστευση είναι επωφελής για την οικονομία της Βρετανίας. Η χώρα θα έχει πλεόνασμα μόνο εάν ο αριθμός των μεταναστών διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο.

Το πόρισμα του OBR είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δημοσιονομική και τη μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας. Πρώτον, το πόρισμα αντικρούει τα επιχειρήματα «κόστους» που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών. Δεύτερον, υποδεικνύει ότι εάν η μετανάστευση περιοριστεί, η συνεπαγόμενη μείωση των κρατικών εσόδων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω αύξησης της φορολογίας ή των μέτρων λιτότητας.
 
Οι παραπάνω προβλέψεις συμφωνούν με τα συμπεράσματα μιας εκτενούς έκθεσης του ΔΝΤ σχετικά με τις συνέπειες του πρόσφατου μεταναστευτικού κύματος για την ευρωπαϊκή οικονομία, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ροή των μεταναστών θα βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη και κυρίως στην Αυστρία, Γερμανία και Σουηδία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αυξηθεί λόγω της μετανάστευσης και στις 3 παραπάνω χώρες η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 0,5-1%.
 
Παρόμοια ήταν τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο.  Το κύριο πόρισμα της έκθεσης είναι ότι η άφιξη 3 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, και η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης θα υπερκαλύψει τα κυβερνητικά έξοδα για την εγκατάσταση των μεταναστών.
 
Ο κύριος λόγος που η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες είναι δημογραφικός. Μόνο στη Γερμανία, χωρίς μετανάστες το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά 9 εκατομμύρια μέχρι το 2030.  Ο πληθυσμός της Ευρώπης που είναι σε ηλικία εργασίας μειώνεται ραγδαία, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων είναι ηλικίας 18-34 ετών.  Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μετανάστες για να διατηρήσει το εργατικό της δυναμικό.  Γιατί λοιπόν οι ηγέτες της γηραιάς ηπείρου κλείνουν τα σύνορα στους μετανάστες που χρειάζεται άμεσα η Ευρωπαϊκή οικονομία και από τους οποίους θα επωφεληθεί οικονομικά;
 
Το μόνο πιθανό συμπέρασμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να σιγοντάρουν τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά κόμματα στις χώρες τους, αντί να ενημερώνουν τους πολίτες ότι οι οικονομίες τους θα επωφεληθούν από τη ροή των μεταναστών. Μάλλον είναι πιο εύκολο για έναν δειλό και ψηφοθηρικά σκεπτόμενο, Ευρωπαίο «ηγέτη» να επιβάλλει λιτότητα στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, παρά να αντιμετωπίσει το φίδι του ρατσισμού.