Σφοδρή επίθεση τόσο στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε την Τετάρτη από το βήμα της γερμανικής Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι, υπογραμμίζοντας ότι «απώτερος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να ‘πέσει’ η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα».

Ads

Ο κ. Γκίζι επιτέθηκε με δριμύτητα και εναντίον των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας ότι, αν και δεν πρόκειται για θεσμοθετημένα όργανα, εντούτοις ζητούν την εφαρμογή πολιτικών «και θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Αν λέτε ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τους Έλληνες αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να ξέρετε ότι κι εμείς αν αποτύχει το ευρώ θα πληρώσουμε σε βάθος χρόνου 80 εκατ. ευρώ και πρέπει και αυτό να το πούμε στον λαό μας», είπε ο επικεφαλής του Die Linke απευθυνόμενος στον κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως «εάν το ευρώ καταρρεύσει τότε και η Γερμανία θα πληρώσει το τίμημα και έθεσε το δίλημμα στην Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντάς της πως θα πρέπει να διαλέξει εάν θα είναι ο σωτήρας ή ο καταστροφέας της Ευρώπης».

Ο κ. Γκίζι χαρακτήρισε «λανθασμένη» την απόφαση των θεσμών να θέσει τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά και επέμεινε χαρακτηριστικά πως «είναι ανεύθυνη η στάση της γερμανικής κυβέρνησης να περιμένει πρώτα το δημοψήφισμα για να συζητήσει με την ελληνική πλευρά».