«Σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική για την καπιταλιστική οικονομία εποχή, διαμορφώνονται σημαντικές και αυξανόμενες ανισότητες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται από τις παραδοσιακές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές ελίτ. Σε αυτό συμβάλλει σημαντική και η αδυναμία των ΜΜΕ να λειτουργούν ανεξάρτητα, όπως και η διασπορά ψευδών ειδήσεων», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σε διάλεξή του στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο Παιδείας και Εργασίας στο Μπουένος Άιρες με θέμα τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω των ψευδών ειδήσεων (fake news).  
 
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Λατινοαμερικανική Ολοκλήρωση (FILA) και είχε ως θέμα «ο Κόσμος στην εποχή της μετα-αλήθειας», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως για την διόγκωση των ανισοτήτων ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό και η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ και των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων στα χέρια λίγων διαδικτυακών κολοσσών με αποτέλεσμα να «περιθωριοποιείται ή να καθίσταται αδύνατη η διατήρηση της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης».

Ads

O ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου ανέφερε ως παραδείγματα την επικοινωνιακή στρατηγική της ακροδεξιάς ομάδας του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ, αλλά και την πιο πρόσφατη του Μπολσονάρο στην Βραζιλία, οι οποίοι κέρδισαν «χρησιμοποιώντας επικίνδυνες και οπισθοδρομικές απλουστεύσεις όπως η έχθρα για κάθε τι ξένο ή το μίσος για το διαφορετικό». Ο Μπολσονάρο, όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής, χρησιμοποίησε πολύ κατά την εκστρατεία του τα social media και ιδίως εφαρμογές όπως το WhatsApp. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως η εκστρατεία στο WhatsApp χρηματοδοτήθηκε από ισχυρούς επιχειρηματίες της Βραζιλίας.

Μετά την ομιλία του, ακολούθησε πλούσια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε οικονομολόγους, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και φοιτητές για τις ομοιότητες στην διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και στην Αργεντινή, με έμφαση στα όμοια μηνύματα που τα ΜΜΕ εξέπεμψαν με σκοπό οι πολίτες θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την κρίση και έτσι να δικαιολογηθεί η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ο Αράμ Αχαρονιάν, ιδρυτής του TeleSUR (το CNN της Λατινικής Αμερικής), και ο πρύτανης του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου Παιδείας και Εργασίας, Νίκολας Τρόττα.

Ads