Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες.

Ads

Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την ουκρανική πρωτεύουσα και πολλοί πρόσφυγες καταφεύγουν σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να απαιτεί κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί την προστασία της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο των επαφών με τη Ρωσία, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να διατηρεί επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία», ο Μακρόν προειδοποίησε ότι πολλά τμήματα της οικονομίας της χώρας θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία και ζήτησε από τον γάλλο πρωθυπουργό να καταρτήσει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Βιώνουμε μια ιστορική τραγωδία και πρέπει να απαντήσουμε λαμβάνοντας ιστορικές αποφάσεις» είπε. «Δεν θα σταματήσω ποτέ να τους υπερασπίζομαι (σ.σ. τον ουκρανικό λαό). Ζήτω η δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία».

Eπεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Γαλλία εντείνει τις επενδύσεις της στον αμυντικό τομέα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε το θάρρος των Ουκρανών που αντιμετώπισαν έναν πόλεμο που ήταν έργο αποκλειστικά του ρώσου προέδρου. «Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι όλο και πιο δύσκολες», κατέληξε.