«Αγανακτισμένος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την υπόθεση των Paradise Papers. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος Επίτροπος παρομοίασε τα δίκτυα των offshore με «βαμπίρ» που «το μόνο που φοβούνται είναι το φως».

Ads

«Τα Paradise Papers αποκάλυψαν τρόπους φοροαποφυγής που είναι σοκαριστικοί, αλλά πάντως νόμιμοι. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο σοκ. Χρειάζεται λοιπόν να αλλάξουμε τη νομοθεσία τώρα. Και η διαφάνεια είναι η λέξη-κλειδί», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος ζήτησε νέους κανόνες διαφάνειας για τους μεσάζοντες και περιέγραψε νομοθετικές δράσεις που χρειάζεται να γίνουν στο επόμενο 6μηνο.

«Σας καλώ να υιοθετήσετε πρόταση της Κομισιόν για τους μεσάζοντες, είναι μια απλή πρόταση και θέμα πολιτικής βούλησης να εγκριθεί. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε. Ήδη, η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα έχει ζητήσει αποκάλυψη ταυτότητας των εντολέων. Ενθαρρύνω τους συν-νομοθέτες, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να μην αργήσουν ούτε στιγμή».

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί πρότεινε επίσης την υποβολή έκθεσης-αναφοράς των ισολογισμών των εταιριών ανά χώρα. «Φορολογικά δεδομένα είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες Αρχές. Προτείνουμε την δημοσιοποίησή τους, αφού αυτό εξασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα ελέγχου και πίεσης», είπε. «Το Συμβούλιο δεν πρέπει να διστάζει. Η διαφάνεια δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την παραγωγικότητα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα».

Ads

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρότεινε να υπάρξουν αρμόδιοι υπουργοί για τις offshore σε κάθε χώρα. Επίσης, μία κοινή μαύρη λίστα χωρών, αποδεκτή από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τους φορολογικούς παραδείσους και καταφύγια. «Ζητώ στις 5/12 το ECOFIN να υιοθετηθεί αυτός ο κατάλογος. 92 τρίτες χώρες έχουν εξεταστεί διεξοδικά και η μεγάλη πλειοψηφία τους συνεργάστηκε με τους εμπειρογνώμονες ΕΕ, έχοντας δεσμευτεί να προσυπογράψουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές. Τέλος, ο Επίτροπος πρότεινε την υιοθέτηση της σύγκλισης κοινών φορολογικών κανόνων, δηλαδή μια ενοποιημένη φορολογική βάση για ενιαία φορολογία επιχειρήσεων (CCTB).

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Οι περισσότεροι συμφώνησαν με τον Επίτροπο στις προτάσεις του και κάλεσαν για ακόμη περισσότερη δράση. «Άλλες χώρες μαστίζονται από λιτότητα και άλλες είναι φορολογικοί παράδεισοι. Πρόκειται για καρκίνωμα. Χρειάζονται θαρραλέες προτάσεις. Το Κοινοβούλιο πιέζει, αλλά το Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη τίποτα…Είναι ντροπή», δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

«Η μαύρη λίστα θα πρέπει να είναι εξαντλητική. Το να καταδικάζουμε κάτι θεωρητικά που στην πράξη επιτρέπουμε είναι υποκρισία», είπε ο Πορτογάλος Νούνο Μέλο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Γιατί μερικοί δημοσιογράφοι ήταν πιο αποτελεσματικοί από ο,τι οι νόμιμες Αρχές και οι αρμόδιοι;», αναρωτήθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης από την ευρωπαϊκή Αριστερά. «Καταρχάς να προστατεύσουμε τους whistleblowers. Πρέπει να πάμε σε πράξη. Να φορολογούνται τα κέρδη εκεί που παράγονται. Επιτέλους, ήρθε η ώρα για αυστηρές κυρώσεις», τόνισε.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ν. Φαράτζ ότι «οι δημοσιογράφοι και οι διαρροές χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος».

Στο τέλος της συζήτησης, το λόγο έλαβε ξανά ο Επίτροπος Μοσκοβισί: «Διαπιστώνω συμμαχία μεταξύ Επιτροπής και Κοινοβουλίου και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αν θέλουμε  να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απάτη. Κάναμε πολλές προόδους αυτά τα 3 χρόνια, αλλά χρειάζεται να επιδείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη που ξεκίνησαν την επανάστασή τους, να κάνουν κι άλλα βήματα εγκρίνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν, προκειμένου να προχωρήσουμε και στην επιβολή των κυρώσεων».

Από το news247.gr