Σχεδόν 1,4 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στη σημερινή, μαζική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία διεξήχθη στη Βαρκελώνη, με αφορμή την εθνική εορτή της περιφέρειας. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «ανεξαρτησία».

Ads

Οι Καταλανοί γιόρτασαν την Παρασκευή την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη «Ντιάδα», ενώ απομένουν δύο εβδομάδες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση με επίκεντρο το θέμα της απόσχισης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες – στην πραγματικότητα πρόκειται για περιφερειακές εκλογές που έχουν μετατραπεί σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας – οι δύο παρατάξεις υπέρ της ανεξαρτησίας, Junts pel si (Μαζί για το Ναι) και Cup (άκρα αριστερά), συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας (68 από τις 74), ένα αποτέλεσμα το οποίο κρίνει ως επαρκές ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης, η οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσει καρπούς μετά το 2017.