Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, αποφεύγοντας παράλληλα να λάβει θέση για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα.

Ads

Με τον διεθνή Τύπο αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν ξεκινήσει έναν έντονο γύρο κινδυνολογίας ενόψει των ελληνικών εκλογών, θέτοντας ζήτημα σταθερότητας της ευρωζώνης αλλά και Grexit, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Handelsblatt: «Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό δεν υπάρχει Plan B».

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας σχετικώς με το τι θα συνιστούσε στα ελληνικά κόμματα ενόψει των εκλογών, είπς πως «τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».
Την ίδια στιγμή, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολιτικούς να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την εύθραυστη και άνιση ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε πως θεωρεί πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι περιορισμένος.

«Διεξάγουμε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας από τις αρχές του 2015, στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού» δήλωσε ο Ντράγκι στην Handelsblatt.

Ads

Προσέθεσε δε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να εκπληρώσει την εντολή της, όμως σε κάθε περίπτωση η απευθείας κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αντιβαίνει στη Συνθήκη της ΕΕ.