«Ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

Ads

Η βασική αιτία της αναβολής είναι πιθανότατα το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας. Κανονικά, η ανακοίνωση της λίστας των υπουργών του Κοταρέλι αναμενόταν για σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της μη ανακοίνωσης της υπουργικής λίστας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα σκέφτεται να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εξάλλου υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάχθηκαν σχεδόν όλα τα κόμματα. Πιθανή θεωρείται η ημερομηνίας της 29ης Ιουλίου ή της 5ης Αυγούστου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Πρωτοβουλία από τα «Πέντε Αστέρια» για σχηματισμό κυβέρνησης

Πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, κάνοντας ένα βήμα πίσω, μετά την θύελλα που ξέσπασε στην Ιταλία από την απόφαση του προέδρου Ματαρέλα να δώσει χρίσμα εντολοδόχου πρωθυπουργού στον τεχνοκράτη οικονομολόγο και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι και να πει «όχι» στον Τζουτζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Ντι Μάιο εμφανίστηκε έτοιμος να συμβιβαστεί με το «όχι» του Ματαρέλα στην υπουργοποίηση του Πάολο Σαβόνα, στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε ότι παραμένει ανυποχώρητος ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας πως αυτός θα πρέπει να είναι ο Τζουζέπε Κόντε.

«Έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Είτε πάμε με κυβέρνηση Κόντε και μια λογική λύση, είτε πάμε άμεσα σε εκλογές», σημείωσε ο επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων», εκφράζοντας την προτίμησή του για πρόωρες κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα Πέντε Αστέρια, στόχος είναι να βρεθεί ένα νέο πρόσωπο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, στο οποίο να υπάρξει συμβιβασμός.

Πιθανώς όμως, και αυτή η πρόταση του Ντι Μάιο θα πέσει στο κενό, καθώς ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, διαφωνεί, δηλώνοντας πως η χώρα θα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές.

«Ο Ντι Μάιο είναι ανοιχτός σε συμφωνία; Δεν είμαστε μέσα. Πάμε να ψηφίσουμε αμέσως. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν ποτέ αρκετά καλή για το Ματαρέλα. Οπότε εγκαταλείψαμε. Ο πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», ανέφερε ο Σαλβίνι.

Οργή για τη δήλωση Έτινγκερ

Την Τρίτη ωστόσο, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ σε παραίτηση, κατηγορώντας τον ότι υποδεικνύει στους Ιταλούς πως πρέπει να ψηφίσουν.

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια αποστροφή για τη δημοκρατία… θα έπρεπε να παραιτηθεί αυτό το απόγευμα» έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook, αναφερόμενος σε συνέντευξη στην οποία ο Έτινγκερ λέει πως ελπίζει οι ιταλικές αγορές να αποτελέσουν μια προειδοποίηση για τους Ιταλούς ότι δεν πρέπει να ψηφίσουν τους λαϊκιστές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι τα σχόλια του Έτινγκερ είναι «απειλητικά» και δείχνουν τη «γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο».

Η επίμαχη φράση, που αναρτήθηκε από έναν δημοσιογράφο και από τον Έτινγκερ, ήταν σύνοψη της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γερμανός επίτροπος στη Deutsche Welle.