Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν επιτρέπει την ψηφιακή αναπαραγωγή βιβλίων που θεωρούνται «εκτός κυκλοφορίας» χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποκλειστικά δικαιώματα των συγγραφέων.

Ads

Η υπόθεση αυτή έφθασε στο Ευρωδικαστήριο με αφορμή τη γαλλική νομοθεσία.

Στη Γαλλία, ως «βιβλία εκτός κυκλοφορίας» νοούνται τα βιβλία που έχουν δημοσιευθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2001 και δεν διατίθενται πλέον στο εμπόριο ούτε δημοσιεύονται πλέον σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή.

Κατά τη γαλλική νομοθεσία, η SOFIA, εγκεκριμένη εταιρία εισπράξεως και κατανομής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι επιφορτισμένη με τη χορήγηση άδειας για την αναπαραγωγή και παρουσίαση, σε ψηφιακή μορφή, βιβλίων εκτός κυκλοφορίας, οι συγγραφείς όμως των εν λόγω βιβλίων ή οι δικαιοδόχοι τους δύνανται να εναντιώνονται ή να επιτυγχάνουν την παύση της ασκήσεως των δικαιωμάτων αυτών υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η γαλλική νομοθεσία που προβλέπει ότι η συναίνεση του δημιουργού στη χρήση ενός εκ των έργων του μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να δίδεται σιωπηρώς, δεν είναι επαρκής.

Κατά το Δικαστήριο, για να μπορεί να γίνει δεκτό ότι υφίσταται συναίνεση, θα πρέπει να παρέχεται σε κάθε δημιουργό πραγματική ενημέρωση για τη μελλοντική χρήση του έργου του από τρίτους και για τα μέσα που τίθενται στη διάθεσή του προκειμένου να απαγορεύσει τη χρήση αυτή, εφόσον το επιθυμεί.