Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν πιστεύουν ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Ads

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της μονάδας ανταλλαγής πληροφοριών Intcen, ο αυτοεξόριστος ιμάμης δεν βρίσκεται από πίσω, όπως τον κατηγορεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το έγγραφο της Intcen επικαλείται ο EUobserver. 

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες αναφέρουν επίσης ότι το πογκρόμ που ακολούθησε είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων προς ενίσχυση της εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το έγγραφο αναφέρει ότι είναι πιθανό μία ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων γκιουλενιστών, κεμαλικών, αντιπάλων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και οπορτουνιστών, να βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα, αλλά ότι είναι απίθανο ο ίδιος ο Γκιουλέν να έπαιξε κάποιο ρόλο, καθώς δεν είχε αυτός πραγματικά τις ικανότητες και τις δυνατότητες να προβεί σε τέτοιες κινήσεις. 

Ads

Μόνο ατομικά ορισμένοι γκιουλενικοί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί μπορεί να ένιωσαν υπό πίεση και να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, γνωρίζοντας ότι ο Eρντογάν είχε ούτως ή άλλως σχεδιάσει τη δίωξή τους για εγκλήματα τρομοκρατίας μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο Ερντογάν ήθελε να διαλύσει το κίνημα του Γκιουλέν για να μην έχει κανέναν αντίπαλο που θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδιά του να κυβερνήσει τη χώρα μέσω ενός προεδρικού συστήματος με αυξημένες για τον ίδιο εξουσίες. 

Στο έγγραφο συμπληρώνεται ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την απόπειρα του πραξικοπήματος για να εξαπολύσει διώξεις εναντίον των αντιπάλων του που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε λίστες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.