Στους 62 ανέρχονται οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας, ενώ πολλές δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ads

Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν οδικώς τις περιοχές που φλέγονταν.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio do Manh, μεταξύ των τραυματιών είναι και μια οκτάχρονη, η οποία βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και έχει υποστεί εγκαύματα.

Ads

Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία και οι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί επιβεβαιώνεται ήδη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα που μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τριήμερο πένθος στην Πορτογαλία – Τα σημεία της τραγωδίας [ΦΩΤΟ]

Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως.

image

image

image

Δύο αεροσκάφη Canadair εστάλησαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των Πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Η Πορτογαλία επλήγη από κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν κατά τόπους ισχυροί άνεμοι.

Στην Πορτογαλία ξέσπασαν χθες ταυτόχρονα 60 πυρκαγιές. 

Επικοινωνίες Παυλόπουλου και Τσίπρα 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον ομολογό του της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη δοκιμασία που περνάει η Πορτογαλία, από την πύρινη λαίλαπα που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξέφρασε στον Αντόνιο Κόστα τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, και τόνισε ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην Πορτογαλία για την τεράστια δοκιμασία, υποσχόμενος -στα πορτογαλικά- βοήθεια.