Έντονα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Ακυρώσεις πτήσεων, διακοπές ρεύματος και πολλοί νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός.

Ads

Σύμφωνα με το AFP, τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την περασμένη Παρασκευή σε Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία . Ανάμεσά τους και πολλοί άστεγοι.

Στη Γαλλία, περίπου 30 αιρετοί του Παρισιού και των γύρω περιοχών πέρασαν τη νύχτα σε έναν δρόμο της γαλλικής πρωτεύουσας για να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην τύχη των αστέγων.

Αντιμέτωπες με την θύελλα Έμμα και την σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 30 χρόνων είναι η νότια Βρετανία και η Ιρλανδία.

Ads

Στην Βρετανία, πτήσεις έχουν ακυρωθεί, σχολεία και οδικοί άξονες έχουν αποκλειστεί. Δεκάδες επιβάτες αποκλείστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τρένα στη νότια Αγγλία. Ο στρατός επιστρατεύτηκε για την διάσωση εκατοντάδων οδηγών που είχαν κολλήσει στο χιόνι καθώς και για την μεταφορά των υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στον τόπο εργασίας τους.

Ένα κοριτσάκι επτά ετών έχασε την ζωή του στην Κορνουάλη, σύμφωνα με το BBC, όταν, λόγω του πάγου, ένα αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε σπίτι.
Μπλακάουτ προκάλεσαν σήμερα οι χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ιρλανδίας. Τουλάχιστον 24.000 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το χρηματιστήριο και τα σχολεία έκλεισαν. Παράλληλα έχουν αποκλειστεί δρόμοι η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς διακόπηκε και όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου ακυρώθηκαν.

image

image

«Σε ετοιμότητα για να βοηθήσει την αστυνομία και τις ομάδες πολιτικής προστασίας σε όλη τη Βρετανία βρίσκεται ο στρατός μετά την ισχυρή χιονόπτωση. Επίσης προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων διατίθεται εθελοντικά να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, με τα δικά τους οχήματα» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Προβλήματα και στην Ελβετία

Χθες το πρωί, στην Γενεύη έπεσε χιόνι ύψους περίπου 20 εκατοστών, με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο να παραμείνει κλειστό για αρκετές ώρες. Το αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε για δεύτερη φορά και θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοίνωσαν οι ελβετικές αερολιμενικές αρχές. Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο της Ζυρίχης παραμένει ανοιχτό και μόνο ορισμένες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Το θερμόμετρο έπεσε στους -40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ελβετίας με μεγάλο υψόμετρο, καταγράφοντας ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών.