Δεκάδες ήταν οι μετασεισμικές δονήσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην κεντρική Ιταλία. Με απόφαση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, οι σεισμοπαθείς μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Ads

Πολλοί κάτοικοι, όμως, θέλησαν να παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους και να κοιμηθούν μέσα σε αυτοκίνητα, φοβούμενοι ότι δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να επιστρέψουν, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, στα χωριά και στις κωμοπόλεις τους.

Παράλληλα, έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ανκόνα, με προορισμό την Πάτρα, 30 Έλληνες που φοιτούν στο πανεπιστήμιο του Καμερίνο. Πολλοί ακόμη αναμένεται να αναχωρήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Από τις σεισμικές δονείς ιστορικά κτίρια και εκκλησίες έχουν καταστραφεί, σπίτια έχουν καταρρεύσει ή κρίνονται ακατάλληλα.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Il Messagero», τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει ότι κατανοεί την ανάγκη να γίνουν νέες, έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των σεισμών. 

Ads

Ο Ντελρίο επιβεβαιώνει ότι για να μπορέσει να ολοκληρωθεί μια ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση όλων των κτιρίων της χώρας, θα απαιτούνταν περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θα πρέπει όμως να εντοπίσουμε τις κύριες προτεραιότητες, και αυτές, σε μια πρώτη φάση, είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτίρια» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Υποδομών.

Η Ιταλία ευτυχώς δεν θρήνησε ζωές από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις – 5,4 και 5,9 ρίχτερ – που έβγαλαν έντρομους τους πολίτες στους δρόμους και έγιναν αισθητές έως και την Αυστρία.