Περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν αυτήν τη χρονιά στην Πορτογαλία ύποπτοι για εμπρησμούς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Κονστάνσα Ουρμπάνο ντε Σούσα έπειτα από σύσκεψη στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. καθώς δεκάδες πυρκαγιές κατακαίουν δασικές εκτάσεις της χώρας.

Ads

«Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για εμπρησμούς. Αυτή τη χρονιά έγιναν 91 συλλήψεις. Ο αριθμός των συλλήψεων αποτελεί ρεκόρ σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους άλλων ετών», δήλωσε η υπουργός προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για οργανωμένο έγκλημα.

Σε συνέντευξή του στην Expresso Diario ο υφυπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Ζόρζε Γκόμες έκανε λόγο για «νυκτερινές φωτιές που προκλήθηκαν από κακό χέρι».

Περισσότερες από 184 φωτιές καίνε στην Πορτογαλία. Οι αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για δύο από αυτές, στο Μασάο και τη Βίλα ντε Ρέι, οι οποίες επεκτείνονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Χίλιοι πυροσβέστες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες χερσαίες δυνάμεις και τα 14 εναέρια μέσα πυρόσβεσης που επιχειρούν στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Διοίκησης.

Ads

Στάχτη πάνω από 1 εκατ. στρέμματα

Περισσότερα από 1.400.000 στρέμματα βλάστησης κατέστρεψαν από τις αρχές του έτους οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία, ήτοι τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Πολιτική Προστασία της χώρας.

Η Πορτογαλία είναι φέτος αντιμέτωπη με τις σφοδρότερες μετεωρολογικές συνθήκες από το 2005 όσον αφορά την ξηρασία, τη ζέστη και την ένταση των ανέμων, διευκρίνισε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC) Ρουί Εστέβες, βασιζόμενος στα δεδομένα του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης και των Δασών (ICNF) όπως επίσης και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας (IPMA).

Το διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Αυγούστου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 10.000 και πλέον πυρκαγιές ή εστίες πυρκαγιάς, έναντι 7.500 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το 2003 η έκταση γης που κατέκαψαν οι φλόγες ανήλθε σε ιστορικό ρεκόρ, σε σχεδόν 4.260.000 στρέμματα. Όμως η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας: 64 νεκροί και 250 τραυματίες στην φωτιά στο Πεντρογκάου Γκραντ, στην κεντρική Πορτογαλία, στα μέσα Ιουνίου.

Έκτοτε η Πορτογαλία έχει βρεθεί στο έλεος πολλών πυρκαγιών. Στην πιο πρόσφατη, την προηγούμενη εβδομάδα, 74 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 32 πυροσβέστες, τέσσερις χωροφύλακες και 13 πολίτες.

image