Bρυξέλλες και Βερολίνο ανεβοκατεβάζουν κατά το δοκούν τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup της Δευτέρας, Μέρκελ και Λαγκάρντ επιχειρούν να αγοράσουν ξανά πολιτικό χρόνο, και η Αθήνα παραμένει όμηρος στο προεκλογικό βέρτιγκο της Ευρώπης και στο διατλαντικό παζάρι για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Ads

Με αυτά τα δεδομένα ο «λευκός καπνός» που προσδοκά η κυβέρνηση από το Eurogroup της Δευτέρας θολώνει, το καλό σενάριο για την απεμπλοκή της αξιολόγησης δείχνει καταδικασμένο να περάσει μέσα από μια αρκούντως αργή κι επίπονη διαδικασία, και οι γερμανικές πολιτικές σκοπιμότητες κρατούν ακόμη στον αέρα τα δύο μεγάλα διακυβεύματα για την ελληνική πλευρά- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

Τι ζητά η Αθήνα

Στο κρίσιμο επόμενο τετραήμερο και με ανοιχτό πάντα το αίτημα των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων 3,6 δις, τα βασικά ζητούμενα για την Αθήνα είναι δύο όπως διαμήνυσε ξανά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Να περιορίσει το ΔΝΤ τις απαιτήσεις του για τον δημοσιονομικό «λογαριασμό» μετά το 2018 και να αποδεχθεί ο Σόιμπλε χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων -ήτοι, μικρότερη δοσολογία λιτότητας – σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ads

Αμφότερες οι διεκδικήσεις όμως προσκρούουν στο, ανοιχτό πάντα, χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – ένα χάσμα, που δεν δείχνει να κλείνει άμεσα παρά τα ρήγματα στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.
 
Die Welt: Η υπόσχεση της Λαγκάρντ στη Μέρκελ

Αντιθέτως, οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τη Μέρκελ να επιλέγει -για μια ακόμη φορά- τη μετάθεση των τελικών αποφάσεων σε μεταγενέστερο, ασφαλέστερο και μετεκλογικό, πολιτικό χρόνο. Ενδεικτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα της Die Welt, σύμφωνα με το οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα μεταθέσει για το 2018 την απαίτησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, επισημαίνει ότι η Λαγκάρντ με την κίνηση αυτή αγοράζει ουσιαστικά πολιτικό χρόνο υπέρ της Μέρκελ, θέλοντας να την στηρίξει εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Και υπενθυμίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που είχε ανοίξει τον δρόμο για τη δεύτερη της Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα» γράφει η εφημερίδα, κι εάν το ρεπορτάζ της επιβεβαιωθεί τότε απλώς Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν αποφασίσει να κλωτσήσουν για μια ακόμη φορά το τενεκεδάκι της ελληνικής κρίσης παρακάτω.

Το Eurogroup της Δευτέρας

Σ’ αυτή την περίπτωση τίθεται εν αμφιβόλω και ο βασικός, στρατηγικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ασφαλέστερη εικόνα ωστόσο αναμένεται από τις εκθέσεις προόδου που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο «ανώνυμος» πάντως -γνωστός και υψηλόβαθμος- αξιωματούχος της ευρωζώνης έσπευσε χθες να προεξοφλήσει ότι το καλύτερο που μπορεί να προκύψει τη Δευτέρα είναι μια απόφαση για άμεση  επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα προκειμένου να δρομολογηθεί το staff level agreement.

Το μείζον ζήτημα για την Αθήνα όμως είναι ότι από μόνο του το staff level agreement, η λεγόμενη «τεχνική συμφωνία», δεν συνιστά συμφωνία διότι δεν περιέχει τα δύο καίρια ζητήματα της πολιτικής λύσης – το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Εκτός εάν το deal Μέρκελ – Λαγκάρντ περιλαμβάνει και εκπλήξεις, όχι απαραιτήτως ευχάριστες για τον άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν…