Το εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που κυκλοφορεί σήμερα για πρώτη φορά ως αυτόνομη έκδοση στη Γερμανία, έχει την Μέρκελ να είναι για επισκευή στο συνεργείο.

Ads

Η πρώτη 16σέλιδη έκδοση του περιοδικού, κυκλοφορεί σε 200.000 αντίτυπα.

Και, όπως δείχνει, στοχεύει να σχολιάσει τη στάση της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, μετά το σκάνδαλο, η οποία στηρίζει την καγκελάριο.

«Στέκεται πίσω από τη Μέρκελ», αναφέρεται στο εξώφυλλο, και, προσθέτοντάς της μια νέα «εξάτμιση» οι μηχανικοί της θα την βοηθήσουν να είναι καλή για «ακόμη τέσσερα χρόνια».

Ads

Η Μέρκελ εμφανίζεται στη ράμπα ενός συνεργείου αυτοκινήτου να υφίσταται τις βελτιώσεις και τις μετατροπές που απαιτούνται προκειμένου να διεκδικήσει με επιτυχία νέα -την τέταρτη στη σειρά- θητεία στο τιμόνι της Γερμανίας.

Το πρώτο τεύχος βασίζεται σε μεταφράσεις κειμένων και σκίτσων του γαλλικού περιοδικού.

Στην πορεία, όμως, ανακοινώθηκε πως θα προσαρμοστεί στις γερμανικές ανάγκες και την τοπική επικαιρότητα.

Η έκδοση περιλαμβάνει ρεπορτάζ του σκιτσογράφου και εκδότη Λοράν Σουρισό, γνωστού με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Riss, στο οποίο φιλοτεχνεί τα πορτρέτα ανθρώπων που συνάντησε και τις σκέψεις του για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, καθώς και το κύμα προσφύγων που κατέκλυσε τη Γερμανία.

Η διαφημιστική καμπάνια στηρίχτηκε στην αφίσα που εμφανίζει τη Μέρκελ να κάθεται στην τουαλέτα διαβάζοντας το εβδομαδιαίο περιοδικό.

Κάτω από τις παντόφλες της καγκελαρίου, υπάρχει το σύνθημα: «Charlie Hebdo, είναι ανακουφιστικό – Τώρα και στα γερμανικά».