Πάνω από 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Βερολίνο ενάντια στο σχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP, που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ads

Με πάνω από 600 λεωφορεία με διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία έφθασαν νωρίς σήμερα στο Βερολίνο για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση.  Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, όπως γράφει η Deutsche Welle, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 150.000, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για 250.00 διαδηλωτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της Συμφωνίας που έχει μέχρις στιγμής οργανωθεί, με την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα εργατικών ενώσεων, περιβαλλοντικών ΜΚΟ καθώς και αντικαταπιλιστικών ομάδων να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Στις σημερινές εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς καθώς και εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών.

Το σύνθημα που κυριαρχούσε στα πλακάτ των διαδηλωτών ήταν «Stop TTIP». «Ελευθερία Δημοκρατικής Δράσης αντί για TTIP» και «H TTIP σηματοδοτεί το κλιματικό ναυάγιο», ήταν δύο ακόμη συνθήματα στα πλακάτ των διαδηλωτών. «Να σώσουμε τη δημοκρατία και όχι τις εταιρείες», είπε ο ακτιβιστής Μίκαελ Μίλερ, ένας εκ των ομιλητών σε κεντρική εκδήλωση εκπροσωπώντας γερμανικές ΜΚΟ.

Διαβάστε αναλυτικά στο Tvxs.gr για την TTIP: Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας

Ads

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου και κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές εγείρουν έντονες ενστάσεις, ιδίως ως προς μια διάταξη που αναγράφεται στο προσχέδιο της συμφωνίας και η οποία δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να στρέφονται δικαστικά κατά κρατών ενώπιον ειδικών δικαστηρίων.

Αυτό επισημαίνουν ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση των εργασιακών σχέσεων αλλά στην κατάπτωση βασικών προδιαγραφών περί προστασίας του περιβάλλοντος. «Έχουμε ξανακούσει υποσχέσεις για δουλειές, ευημερία και ανάπτυξη», είπε στην Deutsche Welle o Λάρι Μπράουν, συνδικαλιστής από τον Καναδά. Σημειωτέον ότι και ο Καναδάς διαπραγματεύεται μία αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΕ (Συμφωνία CETA). «Όλα είναι ψέματα. Πρέπει να τους σταματήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπράουν. Στο ίδιο μήκος και η Λάρα, μια δεκαπεντάχρονη διαδηλώτρια που ήρθε στο Βερολίνο από τη Βαυαρία: «Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου θα καταστρέψει τη δημοκρατία. Γιατί στο τέλος οι πολυεθνικές εταιρείες θα καθορίζουν τις αποφάσεις και όχι οι εκλεγμένοι πολιτικοί».