Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις συμφώνησαν σήμερα στις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Ads

Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι γενικοί όροι των συνομιλιών, ο Μπαρνιέ και ο Ντέιβις συμφώνησαν οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο να εστιάσουν στα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και άλλα θέματα για τους όρους του διαζυγίου, καθώς και σε έναν χωριστό διάλογο με την Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως μεταδίδει, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στις αρχές των εβδομάδων της 17ης Ιουλίου, της 28ης Αυγούστου, της 18ης Σεπτεμβρίου και της 9ης Οκτωβρίου. Η γλώσσα εργασίας στις διαπραγματεύσεις θα είναι τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και θα υπάρχουν διερμηνείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταθέσει μια πρόταση αναφορικά για το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών στους αρχηγούς των 27 κρατών -μελών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και θα δώσει στην δημοσιότητα στις 26 Ιουνίου έγγραφο που θα περιγράφει αναλυτικά την βρετανική πρόταση.

Ads

Βρετανική πηγή χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» την ατμόσφαιρα που επικράτησε την πρώτη μέρα των συνομιλιών. «Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν το γεγονός ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα και χρειαζόμαστε να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε θετικά βήματα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών», τόνισε. 

Ικανοποίηση για την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων για το Brexit

Την ικανοποίησή του για τη σημερινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με το Βρετανό υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

«Ήταν μια σημαντική και χρήσιμη πρώτη συνάντηση προκειμένου να ξεκινήσουμε σωστά, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα» ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα οι δύο άντρες συμφώνησαν στο «χρονοδιάγραμμα», την «οργάνωση» και τις «προτεραιότητες» των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκούν μια εβδομάδα κάθε μήνα και στο ενδιάμεσο οι ομάδες εργασίας θα τις προετοιμάζουν.

Ως πιο επείγοντα ζητήματα όρισε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία αλλά και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ αλλά και τον καθορισμό του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει η Αγγλία για το διαζύγιό της με την ΕΕ.

Επίσης, ενημέρωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος σε υψηλό επίπεδο για το ζήτημα των συνόρων με τη Β. Ιρλανδία, ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα ακολουθήσει μόνο όταν έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» στα προηγούμενα ζητήματα.