Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα χαθούν μέσα σε δύο χρόνια αν το Brexit επικρατήσει στο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, προειδοποιεί σε έκθεσή του το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν διεξάγουν εκστρατεία υπέρ του «όχι» στο Brexit, με την αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα να έχει αρχίσει.

Ο Όσμπορν δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία θα χάσει τουλάχιστον 500.000 θέσεις εργασίας μέσα σε δύο χρόνια, αν ψηφίσει την αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ η αξία της στερλίνας θα μειωθεί κατά 12% έως 15%, αυξάνοντας κάθετα τον πληθωρισμό. Είπε επίσης ότι το εισόδημα των εργαζομένων, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, θα είναι σχεδόν κατά 3% χαμηλότερο μέσα σε δύο χρόνια, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περικοπή αποδοχών αξίας σχεδόν 800 λιρών το χρόνο για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που λαμβάνει το μέσο μισθό.

«Θα είναι μια ύφεση που θα έχουμε προκαλέσει οι ίδιοι» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντείβιντ Κάμερον, προειδοποιώντας πως αν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ «θα είναι σαν να επιζείς έπειτα από μια πτώση και στη συνέχεια να τρέχεις κατ’ ευθείαν πάλι στην άκρη του γκρεμού. Είναι η αυτοκαταστροφική επιλογή».

Ads