Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Εν ολίγης δεν μπορεί να γίνει Brexit αν αυτό δεν περάσει πρώτα από τη Βουλή. 

Ads

Πρόκειται για μια ανατροπή στα σχέδια της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι που από την αρχή είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ με βάση το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. 

Διαβάστε επίσης: Τζίνα Μίλλερ: Η γυναίκα που έφερε το Brexit στο δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως με πλειοψηφία 8 υπέρ έναντι 3 κατά αποφάσισε ότι για την απόφαση αυτή πρέπει να συναινέσει η Βουλή των Κοινοτήτων. Έτσι αρνήθηκε στην Μέι το λεγόμενο «βασιλικό προνόμιο», την έκτακτη δηλαδή εκτελεστική εξουσία του μονάρχη, για να ξεκινήσει τη διαδικασία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι είχε χάσει και την πρώτη δικαστική μάχη αναφορικά με το αίτημά της να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 μέχρι το τέλος Μαρτίου χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Κατόπιν δεσμεύτηκε ότι οι βουλευτές θα εγκρίνουν το τελικό σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. 

Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ότι δεν μπορούν να έχουν άποψη οι κυβερνήσεις που δεν υφίστανται. Αυτό αφορά τη Βόρειο Ιρλανδία, όπου η Βουλή διαλύθηκε και πάει για εκλογές.