Το διαζύγιο ξεκίνησε ως φιλικό, ωστόσο όταν στη μέση μπαίνει η «περιουσία» τα πράγματα εξελίσσονται τελείως διαφορετικά. ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται έτοιμοι για μια σύγκρουση, το μέγεθος και οι συνέπειες της οποίας μένει να φάνουν το επόμενο διάστημα, όσο θα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η «αποζημίωση» που καλείται να καταβάλει η Βρετανία εκτιμάται σε έως και 100 δισ. ευρώ.

Ads

Η συμφωνία των «27» για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Βρετανία ελήφθη μέσα σε ένα λεπτό, στην τελευταία σύνοδο Κορυφής και η Κομισιόν υιοθέτησε το σχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής. Το σχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί στις 22 Μαΐου από το Συμβούλιο της ΕΕ, καλύπτει τις τρεις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρώπη. Πρόκειται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που βρίσκονται στα άλλα κράτη μέλη, το χρηματοδοτικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης στο Βόρεια Ιρλανδία. Κι αν για τις δύο από τις τρεις προτεραιότητες υποθέσουμε πως η λύση μπορεί να βρεθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα πράγματα γίνονται δύσκολα όταν η συζήτηση αγγίζει το κεφάλαιο «κόστος», το οποίο εκτιμάται στα 60 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δήλωσε πως δεν πρόκειται για επιβολή τιμωρίας στους Βρετανούς επειδή φεύγουν, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στο παρελθόν και ισχύουν σήμερα. Ο διαπραγματευτής δεν προσδιόρισε το ακριβές ποσό, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει στη βάση μιας συμφωνημένης μεθοδολογίας, ωστόσο κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες το τοποθετούν γύρω στα 60 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι πρώτα θα πρέπει να πετύχουμε μεγάλη πρόοδο στη διαπραγμάτευση για την έξοδο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις σχέσεις της επόμενης μέρας, ενώ εκτίμησε ότι εάν πάνε όλα καλά οι συζητήσεις αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά το φθινόπωρο. Ο διαπραγματευτής δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για όλες τις επιλογές, δηλαδή συμφωνία ή μη συμφωνία.

Ads

Μάλιστα δεν έκρυψε τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στις συνομιλίες και προειδοποίησε: «Όσοι λένε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από το Brexit δεν λένε αλήθεια». Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος στις επαφές του με ανθρώπους στο Λονδίνο έχει αντιληφθεί ότι οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες. Προειδοποίησε ακόμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, επειδή θα γίνουν εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρετανία: Θα πληρώσουμε ό,τι οφείλουμε όχι ό,τι θέλει η ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να πληρώσει λογαριασμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. «Το Λονδίνο θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και όχι ό,τι θέλει η ΕΕ», σημείωσε. «Ξεκινούμε αυτήν την διαπραγμάτευση όχι ως ικέτες, αλλά ως διαπραγματευτές», υπογράμμισε.

Η καταστροφική συνάντηση Μέι – Γιούνκερ για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Αν και το Λονδίνο επίσημα αρνήθηκε να το επιβεβαιώση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση «πήγε πολύ άσχημα». Η Μέι φέρεται να είπε σε αυτή τη συνάντηση ότι θέλει να συζητήσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου πριν επιλυθεί το ευαίσθητο ζήτημα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι.

Ο Γιούνκερ μιλούσε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην οποία μετέφερε τη συζήτηση με την Μέι. «Βρίσκεται σε άλλον γαλαξία. Με βάση αυτά που έγιναν στη συνάντηση, μια έλλειψη συμφωνίας είναι πιο πιθανή από την επίτευξη συμφωνίας», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην καγκελάριο της Γερμανίας για την Τερέζα Μέι. Οι πληροφορίες θέλουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση, να φεύγει «δέκα φορές πιο προβληματισμένος» για την πιθανότητα συμφωνίας επί του Brexit.

Βασικό σημείο έντασης ήταν το αίτημα των Ευρωπαίων να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο χρήματα για τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. Η Μέι φέρεται να είπε στον Γιούνκερ ότι η Βρετανία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να πληρώσει τίποτα φεύγοντας από την ΕΕ. Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου ανέφεραν ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έθεσε στη συνάντηση ως όρο για την καταβολή χρημάτων από το Λονδίνο ένα «λεπτομερές περίγραμμα» της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο χωρών.

Οι 27 έχουν καταστήσει σαφή τη θέση τους ότι η συμφωνία επί των όρων του διαζυγίου, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που θα καταβάλει η Βρετανία, δεν μπορούν να συζητούνται παράλληλα με τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης. Ο Γιούνκερ φέρεται να είπε στην Μέι ότι «η ΕΕ δεν είναι λέσχη γκολφ» για να φεύγει όπως θέλει η Βρετανία και ότι δε θα υπάρξει εμπορική συμφωνία χωρίς πληρωμή του «λογαριασμού του διαζυγίου».

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού μετά τις διαρροές για τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα είμαι «εξαιρετικά δύσκολη γυναίκα» απέναντι στον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτό που έχουμε δει είναι ότι θα υπάρξουν στιγμές που οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι σκληρές. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία των Συντηρητικών, κάποιος από τους συναδέλφους μου με παρουσίασε ως “αναθεματισμένα δύσκολη γυναίκα”. Και είπα τότε ότι ο επόμενος που θα το διαπιστώσει αυτό θα είναι ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ».