Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος το Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσαν πως δεν βλέπουν τον λόγο να μην συνάψουν και η Σκωτία και το Λονδίνο ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit, όπως αυτή με την Βόρεια Ιρλανδία.

Ads

Η συμφωνία ώστε οι κανονιστικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να ευθυγραμμιστούν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit θα μπορούσε να αναπαραχθεί και σε άλλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς της.

Νωρίτερα πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση είχαν δηλώσει πως η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να διατηρηθεί αυτή η «κανονιστική ευθυγράμμιση» στη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως συνορεύει με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, κράτος μέλος της ΕΕ.

«Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά (πράγμα που είναι η σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία), σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», τονίζει η Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter.

Ads

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε επίσης ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση.

«Τεράστιες συνέπειες για το Λονδίνο, αν η Τερέζα Μέι αποδεχθεί ότι είναι δυνατό για ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

«Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ