Τη στιγμή που η συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit μοιάζει να «κρέμεται από μια κλωστή» ενώ παράλληλα μετέωρη φαίνεται και η Τερέζα Μέι, οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζει ότι δεν φαίνονται διατεθειμένες να μπουν σε νέες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το ζήτημα.

Ads

Ο υπεύθυνος της Ε.Ε. για τη διαπραγμάτευση για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η Ένωση δεν θα διακινδυνεύσει τις αξίες της επειδή η κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία έχει δυσκολίες.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του BBC ο Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στους πρέσβεις των 27 της Ε.Ε. , δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία αποχώρησης δεν θα εμπλακούν σε νέα παζάρια.

Οι εκπρόσωποι των 27 της Ε.Ε. αναμένεται να συναντηθούν ξανά την Κυριακή για να προετοιμάσουν τη Συνάντηση Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου.

Ads

Το «όχι» των Βρυξελλών στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας έρχεται σε μια στιγμή όπου στο εσωτερικό της Βρετανίας επικρατεί εκρηκτική κατάσταση με τους Τόρις να είναι εξαιρετικά διχασμένοι για τη συμφωνία που έφερε η Τερέζα Μέι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την κατάθεση πρότασης αμφισβήτησης κατά της επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια πρόταση κρίνεται καταδικασμένη, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για να αποπεμφθεί από την ηγεσία των Τόρις η Μέι, είναι μία κίνηση σαφέστατης αμφισβήτησης της εξουσίας της εντός του κόμματος.

Μέσα σε αυτές τις διεργασίες έχουν εμφανιστεί και προτάσεις και σκέψεις για τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της τεχνικής συμφωνίας για το Brexit, μια συζήτηση που επιχειρεί προφανώς να ξεκόψει με τις δηλώσεις του ο Μισέλ Μπαρνιέ.