Εάν δεν υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις στο βρετανικό κοινοβούλιο, ίσως και εντός της εβδομάδας η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι εξελίξεις στη Βρετανία σε σχέση με το Brexit επιταχύνονται. Τη Δευτέρα, πραγματοποιείται στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτηση και ψηφοφορία για την τροπολογία στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους Ευρωπαίους μετανάστες. Αν η έκβαση είναι αυτή στην οποία ποντάρει η Τερίζα Μέι, να περάσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή δίχως διορθώσεις, η επιστολή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα σταλεί από την πρωθυπουργό αμέσως μετά, ενδεχομένως Τρίτη ή Τετάρτη.

Παρασκηνιακές συμφωνίες;

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προειδοποιεί την Τερέζα Μέι, ότι εφόσον θέλει να το παίξει "σκληρή", να είναι προετοιμασμένη, με επεξεργασμένο σχέδιο Β, για παν ενδεχόμενο ώστε να μη βρεθεί η Βρετανία, ανοχύρωτη σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ. Παράλληλα, σε μυστικό non paper, το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα El Pais, η ισπανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει την οικονομία της έως και 4 δις ευρώ, εκτός των επιπλέον πληρωμών που θα κληθεί να καταβάλλει ώστε να κλείσει την τρύπα του 15% στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό που θα προκαλέσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη Βρετανία και Ισπανία έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της Ευρώπης μια καλή συμφωνία αποχώρησης. Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία της Τερέζα Μέι και με την Πολωνία. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να έχει συμφωνήσει να καλύπτει οικονομικά το ποσοστό των επιδοτήσεων προς την Πολωνία έως το 2019. 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, την ίδια ώρα η Αυστρία ζήτησε από την ΕΕ να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό της ύψους 14 δις ευρώ το χρόνο λόγω του Brexit με μέτρα λιτότητας. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς προτείνει μεταξύ των άλλων μείωση του αριθμού των Επιτρόπων από 14 στους 7. Γενικά εμπειρογνώμονες του υπουργείου του συστήνουν να μειωθούν οι δαπάνες προσωπικού αλλά και γενικότερα κατά 12,8%.

"Αντί να αυξηθούν οι εισφορές χωρών που πληρώνουν ήδη περισσότερα από όσα παίρνουν από τα κοινοτικά ταμεία, να μειωθεί ο προϋπολογισμός στο ποσοστό συνεισφοράς των Βρεταννών" αναφέρεται σε σχετκό έγγραφο. Σε μερικές εβδομάδες η Αυστρία θα παρουσιάσει και επίσημα την πρότασή της.