Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στη Βρετανία μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit, σύμφωνα με ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το BBC.

Ads

Βάσει του σχεδίου του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Πάντως, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν, μετά την επιστολή της Μέι, την ανάγκη η Βρετανία να δώσει σαφείς εξηγήσεις και διευκρινίσεις για το τι προτίθεται να κάνει, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει να δώσει νέα αναβολή της ημερομηνίας του Brexit στις 30 Ιουνίου.

Εξηγούν, ότι αυτό που πρέπει να εξασφαλίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, πριν συναινέσουν σε παράταση ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συμφωνίας της ΕΕ, είναι ένα σχέδιο που θα έχει σαφή πολιτική στήριξη στο Λονδίνο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Διαφορετικά, η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ads

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλέν, τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου πήρε μια σαφή απόφαση (σ.σ. την παράταση έως τις 12 Απριλίου). Μια νέα παράταση συνεπάγεται ότι το Λονδίνο θα παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο με την απαιτούμενη πολιτική στήριξη».

«Αν αυτό δεν υπάρχει, θα πρέπει όλοι να πάρουμε απόφαση ότι η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. με άτακτο τρόπο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Αμελί ντε Μοντσαλέν, το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Ε.Ε. ούτε το Λονδίνο.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «η επιστολή της Τερέζα Μέι εγείρει πολλά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν».

«Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη σαφήνεια από το Λονδίνο πριν από την ερχόμενη Τετάρτη», στη σύνοδο κορυφής, συμπλήρωσε.

Καθώς στο Λονδίνο είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς της Μέι και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, ώστε να καταλήξουν σε μια διακομματική προσέγγιση για το Brexit, ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι «πρέπει να δώσουμε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στη βρετανική κυβέρνηση τη μέγιστη ευκαιρία έως την Τετάρτη προκειμένου να καταστήσουν σαφές πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν ενδεχόμενη παράταση».

«Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στη Μέι. Η παράταση έχει νόημα μόνο αν καταλαβαίνουμε τον λόγο για να τη δώσουμε», ανέφερε.

Ανάλογη ήταν η θέση και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις που πρέπει να διασαφηνιστούν στο Λονδίνο», δήλωσε στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), στην Ντινάρ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Και ο Μάας παρέπεμψε για τη λήψη απόφασης στο σύνοδο κορυφής, αναφέροντας ότι οι ηγέτες των 27 «θα διαμορφώσουν στη συνέχεια μια άποψη για το θέμα της παράτασης και τη διάρκειά της».

«Οι ευρωεκλογές (26-28 Μαΐου) είναι ορόσημο. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να απειληθεί η νομιμότητά τους», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι απαραίτητο για εμάς να διεξαχθούν με τρόπο που δεν θα θέτει νομικά προβλήματα», τόνισε.