Στο προσχέδιο δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το EurActiv, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση, αλλά «είναι έτοιμοι για τη διαδικασία που τώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν».

Ads

Το έγγραφο αναφέρει ότι το πρώτο βήμα θα είναι η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ετοιμάζεται να δημοσιεύσει το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα καθορίσουν τις γενικές θέσεις και αρχές βάσει των οποίων η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογραμμίζεται στη δήλωση, σύμφωνα με το Euractiv.

Ads

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα περιορίσουν κατά πάσα πιθανότητα το πεδίο εφαρμογής των επερχόμενων συνομιλιών στους όρους του διαζυγίου και δεν θα περιλαμβάνουν τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με πηγές.

Πρώτα οι πολίτες της ΕΕ και οι επιχειρήσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει η ΕΕ θα λειτουργήσει «με μια γραμμή» και ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι να «ελαχιστοποιήσει την αβεβαιότητα που προκαλείται από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες μας, στις επιχειρήσεις μας και τα κράτη μέλη».

«Ως εκ τούτου, θα αρχίσουμε εστιάζοντας σε όλες τις βασικές ρυθμίσεις για την ομαλή αποχώρηση», αναφέρει.

«Θα προσεγγίσουμε αυτές τις συνομιλίες εποικοδομητικά και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα στενό εταίρο» το έγγραφο αναφέρει, προσθέτοντας ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο θα διασφαλίσει ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ακόμη κι αν δεν το επιθυμούμε».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για τις σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη Βρετανία όσο και την ΕΕ, αν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και Βρετανοί πολίτες στην ΕΕ, θα αντιμετωπίσουν αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Ο ίδιος μετέφερε μια φανταστική εικόνα από το μέλλον με μεγάλες ουρές από φορτηγά στο Ντόβερ εάν οι τελωνειακοί έλεγχοι ξεκινήσουν εκ νέου χωρίς μια συντεταγμένη συμφωνία για το Brexit.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν η Βρετανία να συμφωνήσει σε ένα τέλος εξόδου περίπου 60 δις €, πριν προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας που επιδιώκει η Μέι.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Τουσκ έχει συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 29 Απριλίου. Ο Μπαρνιέ, ωστόσο, δεν αναμένεται να ξεκινήσει στην πραγματικότητα συνομιλίες με το Λονδίνο μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Μαΐου, αφήνοντας στη Βρετανία περιορισμένο χρονικό διάστημα για να διεκδικήσει μια καλή συμφωνία πριν αποχωρήσει από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019.