Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να καθορίσουν μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών την κατάληξη του Brexit που προτιμά η πλειοψηφία αυτών, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ. Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θα στηρίξει τροπολογία βουλευτών που θα συζητηθεί τη Δευτέρα η οποία προβλέπει ακριβώς τη διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο κ. Κλαρκ απάντησε ότι δε θα χρειαστεί, παραπέμποντας σε ανάλογη κυβερνητική δέσμευση που είχε δοθεί προ ημερών.

Ads

Η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε ενδεικτικές ψηφοφορίες εφόσον δεν εγκριθεί η συμφωνία το Brexit σε μια τρίτη απόπειρα. Ωστόσο, η δήλωση της Τερέζα Μέι την Τετάρτη ότι δε θα αναλογιστεί μεγάλης διάρκειας παράταση του Άρθρου 50, που μάλλον θα είναι απαραίτητη για ένα εναλλακτικό σχέδιο που πιθανώς θα προκύψει από τις ενδεικτικές ψηφοφορίες, είχε δημιουργήσει αμφιβολίες για την ισχύ της κυβερνητικής δέσμευσης.

Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει ψηφοφορίες επί επτά σεναρίων:

  • την υπάρχουσα συμφωνία Μέι-ΕΕ,
  • τη συμφωνία με την πρόσθεση τελωνειακής ένωσης
  • η συμφωνία με την προσθήκη τελωνειακής ένωσης και πρόσβασης στην ενιαία αγορά
  • το Brexit χωρίς συμφωνία,
  • μια συνήθη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου,
  • το δεύτερο δημοψήφισμα
  • την ανάκληση του Άρθρου 50.

Παρόλα αυτά η ιδέα προκαλεί τις αντιδράσεις ευρωσκεπτικιστών υπουργών και βουλευτών.

Ads

Οι ήδη μικρές πιθανότητες υπερψήφισης της συμφωνίας του Brexit μειώθηκαν ακόμη περισσότερο το απόγευμα καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) σε δήλωση του αναπληρωτή ηγέτη Νάιτζελ Ντοντς κατηγορεί την πρωθυπουργό ότι «παραήταν πρόθυμη να συνθηκολογήσει» στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Της καταλογίζεται ότι δεν επιχείρησε να κερδίσει αλλαγές στο ‘backstop’ για τα ιρλανδικά σύνορα που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης. Οι δέκα βουλευτές του DUP δηλώνουν ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τη συμφωνία αποχώρησης».

Μέι: Ίσως να μην έρθει ξανά προς ψήφιση η Συμφωνία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ενδέχεται να μην υποβάλει, για τρίτη φορά, τη Συμφωνία Αποχώρησης προς ψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, αν δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών ώστε να την εγκρίνουν. Σημειώνεται πως η συμφωνία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τους Βρετανούς βουλευτές, αλλά η Μέι αναμενόταν ότι θα προσπαθούσε να τους πείσει ξανά, την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στη Μέι την αναβολή που ζητούσε ώστε να προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, ωστόσο, σε επιστολή της που αναρτήθηκε στο Twitter από έναν δημοσιογράφο του BBC, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο νέου αιτήματος παράτασης.

«Αν φανεί ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να φέρουμε ξανά τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ή αν η Βουλή την απορρίψει ξανά, μπορούμε να ζητήσουμε (σ.σ. από την Ε.Ε.) μια νέα παράταση πριν από τις 12 Απριλίου – αυτό σημαίνει τη διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει η επιστολή.