O συνήγορος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι η Βρετανία δεν θα ξεκινήσει φέτος τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου της με την Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλούμενη το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ads

Ο Τζέισον Κόπελ δήλωσε ωστόσο πως αυτή η στάση της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει.

«Η θέση αυτή τη στιγμή είναι πως αυτή η κοινοποίηση δεν θα συμβεί πριν από τα τέλη του 2016», είπε ο Κόπελ.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως το Άρθρο 50, με το οποίο ξεκινά η διετής αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο, δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί φέτος.

Ads

Οι προσφυγές των πολιτών για το Brexit

Ο Κόπελ μιλούσε κατά την έναρξη της εκδίκασης της πρώτης από μια σειρά προσφυγών που κατέθεσαν πολίτες με τις οποίες ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση προτού επικαλεστεί το Άρθρο 50.

image

Τζόνσον: Μετά το Brexit θέλω μεγαλύτερο ρόλο της Βρετανίας

Την άποψη ότι η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τον ρόλο της χώρας στο διεθνές στερέωμα αντέκρουσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και κορυφαίος υποστηρικτής του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

«Μετά την έξοδό μας από την Ε.Ε., θα ήθελα να δω περισσότερη Βρετανία στο εξωτερικό, σημαντικότερο ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο διεθνές πεδίο», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Τουσκ σε Μέι: Καλύτερα ένα βελούδινο διαζύγιο

Στην ανάγκη ενός «ομαλού, ήρεμου Brexit, κάτι σαν βελούδινο διαζύγιο», στάθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι. «Είπα στην κ. Μέι ότι χρειαζόμαστε ένα ομαλό, ήρεμο Brexit, κάτι σαν βελούδινο διαζύγιο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τουσκ.