Την οργή Βρετανών και Αιγύπτιων βουλευτών προκάλεσε η πώληση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s, στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής του βασιλιά Τουταγχαμών.

Ads

«Η πώληση αιγυπτιακών αντικειμένων παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις της UNESCO που απαγορεύουν την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και οι οποίες επιτρέπουν επίσης στην Αίγυπτο να ανακτήσει παράνομα λαθραία αντικείμενα που είναι καταχωρημένα σε διεθνή μουσεία», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των βουλευτών, όπου επισημαίνεται ότι η εν λόγω δημοπρασία στο Λονδίνο παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και συμφωνίες λόγω έλλειψης εγγράφων ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, η αιγυπτο-βρετανική κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε την εκτίμησή της στις χώρες που συνεργάστηκαν με την Αίγυπτο για την ανάκτηση πολλών από τις κλεμμένες αιγυπτιακές αρχαιότητες στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος κατόρθωσε να ανακτήσει 1.100 αντικείμενα το 2016 και το 2.017 από 20 χώρες.

Η μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε τη λύπη της και για «τη σιωπή της UNESCO σε αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά τρόπο που να αμφισβητείται η αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού».

Ads

Οι βουλευτές εκφράζουν επίσης την έκπληξή τους «για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αίγυπτο να αποδείξει ότι αντικείμενα όπως η κεφαλή του βασιλιά Τουταγχαμών είναι αιγυπτιακά, απαιτώντας από τον ιδιοκτήτη, και όχι αυτόν που έκλεψε, να αποδείξει την κυριότητα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, καλούν την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο» και τη βρετανική κυβέρνηση «να συνεργαστεί για να σταματήσει την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων».

Η γλυπτή κεφαλή του φαραώ Τουταγχαμών πουλήθηκε την Παρασκευή σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων λιρών, παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου που θεωρεί το έργο κλεμμένο και ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία.

Το γλυπτό, από καφέ χαλαζίτη, έχει ύψος 28,5 εκατοστά και είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών. Πουλήθηκε έναντι 4,7 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 5,3 εκ. ευρώ) από τον οίκο Christie’s. Το όνομα του αγοραστή δεν έγινε γνωστό.

Η ανακοίνωση της δημοπρασίας είχε προκαλέσει την οργή της Αιγύπτου, που ζητούσε μάταια να αναβληθεί. Το βράδυ της Παρασκευής, διαδηλωτές, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα των δημοπρασιών. «Η αιγυπτιακή ιστορία δεν πωλείται» και «Σταματήστε το εμπόριο αρχαιοτήτων», έγραφαν στα μικρά πλακάτ τους.

«Είμαι πολύ θυμωμένη. Ήλπιζα ότι θα ακυρωνόταν η δημοπρασία», είπε μια 50χρονη Αιγύπτια, η Μάγκντα Σακρ, που ζει μόνιμα στη Βρετανία. Το γλυπτό «θα έπρεπε να βρίσκεται στο μουσείο, όχι στο σπίτι του οποιουδήποτε», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας, πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους φαραώ μας».