Η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε και τις δύο τροπολογίες της Βουλής των Λόρδων, που προέβλεπαν η πρώτη την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη να δοθεί στο Κοινοβούλιο ο τελικός λόγος για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες επί των όρων του Brexit.

Ads

Αντίθετα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι πλέον «ελεύθερη» να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων εξόδου. Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης το πιθανότερο είναι πως αυτό θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Οι βουλευτές καταψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει η Βουλή των Λόρδων, η οποία προέβλεπε πως οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τους βουλευτές με 331 ψήφους κατά και 286 υπέρ.

Ads

Καταψηφίστηκε (335 κατά, 287 υπέρ) και η τροπολογία της Βουλής των Λόρδων σχετικά με εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.