Θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον δείχνουν τα exit polls των βρετανικών εκλογών. 

Ads

Συγκεκριμένα ο «Mr. Brexit» και επικεφαλής των Συντηρητικών, αν και αμφισβητήθηκε ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φέρεται να κερδίζει 368 έδρες, δηλαδή 42 έδρες πάνω από τις απαιτούμενες (326 σε σύνολο 650 εδρών) για την αυτοδυναμία, γεγονός που τον καθιστά κυρίαρχο στην βρετανική πολιτική σκηνή και ανοίγει το δρόμο για να προωθήσει τη δική του συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Την ίδια στιγμή οι Εργατικοί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με τα exit polls, συγκεντρώνουν μόλις 191 έδρες, και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε η επόμενη ημέρα θα είναι αρκετά δύσκολη τόσο για τον ίδιο τον επικεφαλής όσο και εν γένει για την πορεία του κόμματος. Αναλυτές αποδίδουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην «ασάφεια» του Εργατικού Κόμματος στο Brexit, την ώρα που οι πολίτες εμφανίζονται κουρασμένοι από την όλη διαδικασία και ζητούν να τελειώσει το ζήτημα – έστω και με τη συμφωνία που υποστήριξε ο Τζόνσον – και να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή. 

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες ενώ οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.