Τη μεγάλη νίκη των Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον – χωρίς, ωστόσο, αυτοδυναμία – που έδειξαν τα exit poll, επιβεβαιώνουν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα στη Βρετανία. Συντριβή για τους Εργατικούς του Μίλιμπαντ και μεγάλη νίκη για τους Σκωτσέζους Εθνικιστές. 

Ads

Ο Ντέιβιντ Κάμερον διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά που ήθελαν το κόμμα του σχεδόν ισόπαλο με αυτό του Εντ Μίλιμπαντ θα παραμείνει ενικός της Downing Street και πρωθυπουργός της χώρας αφού όλα δείχνουν ότι δεν θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. 

image

Την ίδια ώρα οι εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες. Πολύ μεγάλη η νίκη για τους Σκωτσέζους Εθνικιστές. Με τις ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί σε λίγες περισσότερες από τις μισές από τις 59 έδρες της Σκοτίας, το SNP κερδίζει τις 31, καταδεικνύοντας ότι θα κατατροπώσει το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή, που θεωρείτο ιστορικά ένα προπύργιό του.

Ads

image

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση των Συντηρητικών τα τελευταία πέντε χρόνια, τίθεται αντιμέτωπο με ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πλήξει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Το ξενοφοβικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και εμφάνιζε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, οδεύει προς το να καταλάβει μόλις δύο έδρες. Ο επικεφαλής του Νάιτζελ Φάρατζ ίσως δεν εκλεγεί καν βουλευτής. 

Το exit poll

Tο κοινό exit poll BBC/Sky/ΙΤV στη Βρετανία δίνει στους Τόρις ποσοστό όχι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 326 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για την έρευνα ρωτήθηκαν 

Συντηρητικοί: 316 (+ 9 έδρες από το 2010)
Εργατικοί: 239 (- 19 έδρες από το 2010)
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10 (- 47 έδρες από το 2010)
UKIP (Φάρατζ): 2 έδρες
SNP (Σκωτσέζοι Εθνικιστές): 58 (+ 52 έδρες από το 2010)
Πράσινοι: 2 έδρες (+1 από το 2010)
Υπόλοιπα κόμματα: 19 έδρες.

Από τις 650 έδρες, οι 533 είναι στην Αγγλία, οι 59 στην Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στην Βόρειο Ιρλανδία.

Ωστόσο, νέα πρόβλεψη του αποτελεσμάτος για το βρετανικό BBC το πρωί της Παρασκευής βλέπει τους Συντηρητικούς να αγγίζουν τις 325 έδρες, οριακά δηλαδή την αυτοδυναμία.

Νικητές και ηττημένοι

«Λένε ότι από όλες τις δημοσκοπήσεις, εκείνη που μετράει περισσότερο από όλες είναι η πραγματική κάλπη και νομίζω ότι αυτό δεν ήταν ποτέ περισσότερο αλήθεια από ό,τι σήμερα» είπε το πρωί της Παρασκευής ο Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αναδείχθηκε νικητής στην περιφέρεια που ήταν υποψήφιος. «Ήταν σαφώς μία πολύ ισχυρή νύχτα για τους Συντηρητικούς» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών αναγνώρισε το άσχημο αποτέλεσμα, παίρνοντας το λόγο επίσης κατά την ανάδειξή του ως νικητή στην περιφέρεια που ήταν υποψήφιος. «Ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύχτα για τους Εργατικούς» είπε ο Μίλιμπαντ το πρωί της Παρασκευής. Δήλωσε με νόημα ότι «λυπάται πολύ για όσα συνέβησαν σε άλλα μέρη της Βρετανίας», ειδικά στην Σκωτία – όπου η συντριπτική νίκη του σκωτσέτζικου SNP φαίνεται ότι θα στοιχίσει κάθε σκωτσέζικη έδρα από τους Εργατικούς.