Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δέχτηκε σήμερα Τετάρτη σφοδρή κριτική, γιατί στη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου σε τελετή μνήμης για την 75η «μαύρη» επέτειο από τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας της ναζιστικής Γερμανίας (Luftwaffe) εναντίον της Βρετανίας, εκείνος παρέμεινε σιωπηλός.

Ads

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1940, «Ημέρα της Μάχης της Αγγλίας», 61 αεροπλάνα της Λουφτβάφε καταρρίφθηκαν, σε ένα καίριο πλήγμα στις γερμανικές δυνάμεις. Η γερμανική απόβαση, μπροστά στις επιδόσεις της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) και τις αδυναμίες των γερμανικών μαχητικών, αναβλήθηκε για να ματαιωθεί οριστικά στη συνέχεια.

Τα πρωτοσέλιδα κυρίως του συντηρητικού βρετανικού Τύπου φιλοξενούν σήμερα φωτογραφίες του αριστερού Κόρμπιν, σφοδρού πολέμιου της μοναρχίας και αντιπολεμικού ακτιβιστή, να στέκεται σιωπηλός, ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι να τραγουδούν το «God Save The Queen» (Ο Θεός ας σώζει την Βασίλισσα) στη διάρκεια της τελετής μνήμης στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

«Ο Κόρμπιν σνομπάρει την Βασίλισσα και τη Χώρα» και «Ο Θεός ας μη σώζει την Βασίλισσα», είναι δύο ενδεικτικοί τίτλοι σημερινών πρωτοσέλιδων.

Ads

«Θα έχει προσβάλει και θα έχει πληγώσει ανθρώπους», σχολίασε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC η Κέιτ Γκριν, μία βουλευτής των Εργατικών και μέλος της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού του Κόρμπιν. Ερωτηθείσα αν θα έπρεπε να έχει τραγουδήσει τον ύμνο, η ίδια απάντησε: «Θεωρώ ότι θα ήταν σκόπιμο και σωστό και θα έδειχνε σεβασμό προς τα αισθήματα άλλων ανθρώπων, αν το είχε πράξει».