Οι υποχόνδριοι, δηλαδή οι κατά φαντασία ασθενείς, στοιχίζουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας περίπου 56 εκατ. στερλίνες κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα και με την οποία ζητείται η ανάπτυξη γνωσιακών-συμπεριφορικών θεραπειών για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος.

Ads

Η μελέτη δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό National Institute for Health Research Journal. Το συμπέρασμά της είναι ότι η υποχονδρίαση, δηλαδή το να φαντάζεται κάποιος ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια ή να μεγαλοποιεί ορισμένα ήπια συμπτώματα, επιβαρύνει πραγματικά το σύστημα υγείας.

Συνολικά, περίπου 56 εκατομμύρια λίρες σπαταλιούνται κάθε χρόνο σε αχρείαστες ιατρικές εξετάσεις κάθε είδους.

Η υποχονδρίαση δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, όμως φαίνεται ότι πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις με την ανάπτυξη του διαδικτύου.

Ads

«Όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους, οι ασθενείς πηγαίνουν έναν τετρασέλιδο κατάλογο με τις πιθανές ασθένειες που βρήκαν στο διαδίκτυο και ο καημένος ο παθολόγος είναι υποχρεωμένος να τον διαβάσει μέσα σε πέντε λεπτά», εξήγησε ο Πίτερ Τάιρερ, καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ο Δρ. Γκουγκλ είναι πραγματικό χρυσωρυχείο πληροφοριών, αλλά δεν θέτει τα πράγματα στις κανονικές διαστάσεις τους» σχολίασε.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η μελέτη τονίζει ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάγνωση ενώ από τους παθολόγους ζητείται να ρωτούν τους ασθενείς αν τους στρεσάρει η κατάσταση της υγείας τους.

Προτείνεται επίσης η ανάπτυξη γνωσιακών-συμπεριφορικών θεραπειών που θα βοηθούν στη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με τον φόβο της ασθένειας.

Περίπου 444 υποχόνδριοι υποβλήθηκαν σε τέτοια ψυχοθεραπεία σε πέντε νοσοκομεία της Βρετανίας, υπό την παρακολούθηση γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων και τα αποτελέσματα θεωρούνται «πολλά υποσχόμενα» αφού μειώθηκε το άγχος τους, σημειώνει η μελέτη.