Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορονοϊού, η οποία θέτει σε κίνδυνο την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία, μεταδίδεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με την μετάλλαξη Άλφα (βρετανική), η οποία μέχρι στιγμής κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ.

Ads

Επικαλούμενος το έργο της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η προστασία από την παραλλαγή Δέλτα είναι εξίσου καλή με τις δύο δόσεις ενός από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, η παραλλαγή αυτή η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, συνιστά πρόκληση για την δημόσια υγεία και η κυβέρνηση είναι «ανοιχτή» στο να καθυστερήσει την πλήρη άρση των μέτρων που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με κάποιες βρετανικές εφημερίδες, η κυβέρνηση Τζόνσον σκέφτεται να μεταθέσει την ημερομηνία του ανοίγματος δύο εβδομάδες αργότερα με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου.

Ads

Ερωτηθείς αν τα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τηλεργασία θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας απάντησε πως «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των νοσηλευομένων από Covid-19 παραμένει σταθερός και, όπως επιβεβαίωσε ο Χάνκοκ, η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς.

Η Βρετανία που είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα της Ευρώπης από την πανδημία, με σχεδόν 128.000 νεκρούς, έχει εμβολιάσει τουλάχιστον με την πρώτη δόση πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους της, ενώ περισσότεροι από 27 εκατομμύρια έχουν λάβει και την δεύτερη δόση.