Βουτιά σημείωσαν σήμερα οι ισπανικές μετοχές ύστερα από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, σημειώνοντας υποαπόδοση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ενώ η πολιτική αβεβαιότητα έπληξε τις τραπεζικές μετοχές.

Ads

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο με άνοδο 0,3% χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των εταιριών ταξιδίων και του μεταλλευτικού κλάδου μετά την αύξηση των τιμών των μετάλλων.

Ωστόσο, ο ισπανικός δείκτης IBEX σημείωσε πτώση κατά 1,2% αφού οι Καταλανοί αψήφισαν τον αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων από την αστυνομία συμμετέχοντας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε μη συνταγματικό.

Οι ισπανικές τράπεζες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με πτώση μεταξύ 1,8% και 3,2%, οδηγώντας σε απώλειες τον δείκτη IBEX, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραφαν οι Banco Sabadell και Caixabank, που έχουν την έδρα τους στην Καταλονία.

Ads

Η εταιρία BIC, που κατασκευάζει στυλό και ξυραφάκια, σημείωσε βουτιά 10% αφού αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το 2017 λόγω των ασθενέστερων των αναμενόμενων επιδόσεων στις αγορές των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των EasyJet, Ryanair και Lufthansa κατέγραφαν σημαντικά κέρδη, μεταξύ 2,9% και 5% μετά την κατάρρευση της Monarch Airlines, με τις Αρχές να ξεκινούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης στη Βρετανία προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χιλιάδες επιβάτες που αποκλείστηκαν εκτός χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα την περασμένη εβδομάδα, η easyJet και η Wizz Air βρίσκονταν σε συνομιλίες για να αναλάβουν μέρος του δικτύου κοντινών πτήσεων της Monarch. Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν νωρίτερα άλμα κατά 1,2% χάρη στην προοπτική απόκτησης περιουσιακών στοιχείων της Monarch από αεροπορικές εταιρίες.